Ranskalainen nektaaripiirakka

Piirakka, joka viedään käsistä

Hedelmäpiirakat kuuluvat Ranskassa kesään kuin vesi Pastikseen. Stefin isoäidin kirjasta löytyi helppo nektariinipiirakkaresepti, jonka jaamme tässä. Piirakkaa voit valmistaa samalla ohjeella tarjolla olevien hedelmien mukaan ja se onnistuu nektariinien lisäksi persikoilla, omenoilla, raparperilla ja aprikooseilla. Stef on kotoisin Chamonixista, joka on aivan Sveitsin rajalla. Siksi kotipuolessa piirakka tehdään keskikesällä usein Sveitsin puoleisen Vallais -laakson aprikooseista. Ennen lähes kaikki Chamonixin nuoret, kuten Stef ansaitsivat kesäisin rahaa poimimalla juuri tuon alueen aprikooseja. Hedelmiä valitessa älä ota kaupasta mukaan liian pehmeitä yksilöitä, vaan keskikypsiä.

 

Ohje nektariinipiirakan valmistamiseen

Vaahdota 125g voita ja lisää joukkoon 3 ruokalusikallista sokeria sekä 1/2 teelusikallista suolaa. Lisää joukkoon 1 kananmunan keltuainen ja 0,5 dl vettä ja jatka sekoittamista kunnes taikina on tasainen. Lisää vähitellen joukkoon 250g vehnäjauhoja.

Taikina kannattaa työstää loppuun käsin. Kun taikina on riittävän yhtenäinen, painele se tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Jos aikasi ei riitä pohjan valmistamiseen, niin voit käyttää myös kaupan valmistaikinoita. Ainakin Sunnuntain piirakkataikina toimii hyvin.

Leikkaa nektariinit neljään osaan. Voit käyttää piirakassa myös omenoita, aprikooseja, persikoita tai raparperia. Voit myös kokeilla näiden sekoituksia. Esimerkiksi aprikoosit ja raparperit sopivat nätisti yhteen ja usein Stef näitä sekoittaakin keskenään kesällä kun saatavilla on tuoretta raparperia.

Asettele aprikoosit kauniisti piirakan keskelle

Sekoita kulhossa 4 munan keltuaista, 2 ruokalusikallista sokeria sekä 1,5 dl ruokakermaa, johon voit halutessasi sekoittaa myös pari lusikallista vaniljakreemeä. Jos teet piirakan raparperista, niin ripottele piirakan päälle sokeria.

Kaada kerma ja vanilja creeme aprikoosipiirakan päälle

Paista piirakkaa uunissa 180 asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes piirakka näyttää kypsältä. Erilaiset täytteet vaikuttavat suuresti paistoaikaan.

Aprikoosipiirakan resepti


Hedelmäpiirakan raaka-aineet

  • 125g voita
  • 3 ruokalusikallista sokeria
  • 2,5 teelusikallista suolaa
  • 5 kananmunaa
  • 0,5 dl vettä 
  • 250g puolikarkeita vehnäjauhoja 
  • 12 nektariinia tai muita hedelmiä
  • 1,5 dl ruokakermaa
  • (vaniljakreemeä)

 

Hedelmäpiirakan valmistusaika

Yhteen piirakkaan on hyvä varata tuntia. Voit tosin valmistaa useita erilaisia piirakoita saman aikaisesti.

Jätä kommentti