Oliivipatongit kulkukauppiaan tapaan

Patongit, jotka kuuluvat näyttää eriskummallisilta

Ranskassa patongit ovat tärkeä osa ranskalaista ruokakulttuuria ja sopivat myös suomalaiselle leivän ystävälle. Kulkukauppiailla oli viime vuosisadalla tärkeä rooli säilyvien elintarvikkeiden, kuten oliivien sekä erilaistan tavaroiden kuljettamisessa syrjäisempiin Alppikyliin. Stéphanen isoäidin reseptikirjan välistä löysimme tämän irtopaperille kirjoitetun reseptin, jonka todennäköisesti joku italialainen kulkukauppias on hänelle tai hänen omalle äidilleen joskus oliivikauppojen yhteydessä luovuttanut. Resepti on helppo ja on iso todennäköisyys, että onnistut valmistuksessa jo ensimmäisellä kerralla. 

Ranskalaisen Kyläkaupan Stefin isoäiti

Kuvassa vasemmalla Stef ja oikealla hänen veljensä Lionel isoäitinsä vieressä Chamonixissa 1960-luvulla

 

Ohjeet oliivipatongin valmistukseen

Tämän reseptin taikina riittää kolmen patongin tekoon. Kaada kulhoon puoli litraa kädenlämpöistä vettä ja sekoita joukkoon hiiva (kuivahiivaa n. ½ pussia), teelusikallinen suolaa ja 1/2 dl oliiviöljyä. Pilko tummia oliiveja sekä halutessasi aurinkokuivattuja tomaatteja, jotka sekoitat taikinan joukkoon. Leipätaikinan salaisuus on hyvässä taikinan ilmauksessa.

Sekoita vielä lopuksi joukkoon 14 dl jauhoja. Jauhoiksi sopivat hyvin puolikarkeat jauhot ja aivan parhaita patonkeja saat Vääksyn Myllyn jauhoilla. Stéphane sekoitti erilaisia kaapista löytyviä jauhoja ja hyvä tuli. Tee viimeinen sekoitusvaihe käsin, jotta varmistat, että taikina on hyvin sekoittunut.

Laita taikina yöksi lepäämään viileään paikkaan. Taikinan irrottamista helpottaa, jos sivelet kulhon oliiviöljyllä. Kumoa taikina pöydälle ja leikkaa siitä kolme saman suuruista palaa. Venytä ja taputtele palat sopivan pituisiksi ja paksuisiksi, jonka jälkeen kieräytät patonkien päät vastakkaisiin suuntiin. Tässä kohtaa on syytä tiedostaa, ettei patonkin ole tarkoitus olla nättejä, sillä niiden kauneus tulee siitä, että jokainen yksilö on uniikki.

Anna patonkien levätä huoneen lämmössä puoli tuntia ja juuri ennen uuniin laittoa kostuta patonkien pinnat kevyesti vedellä. Paista 225 asteessa, kunnes patonkien pinta on kullanruskea. Peitä uunista tulleet patongit kankaalla ja säilytä patonkeja kangasliinoihin käärittynä tai kangaskassissa. 
 

 

Oliivipatonkin raaka-aineet

  • 0,5 l vettä
  • 1/2 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • tummia oliiveja puoli purkkia
  • 14 dl jauhoja

 

Oliivipatongin valmistusaika

Patonkien valmistaminen kestää nostatuksineen vähintään 6 tuntia

 

Patonkien säilyttäminen

Patonki säilyy syömäkelpoisena kaksi päivää ja sen jälkeen voit käyttää palat vielä fonduessa tai tehdä salaattiin krutonkeja. Jos haluat patongin pysyvänä pehmeänä, niin säilytä se leivän säilytykseen suunnitellussa laatikossa, joita löytyy myös Ranskalaiselta Kyläkaupalta. Voit myös säilyttää patongin muovipussissa, mutta riskinä on että siitä tarttuu hieman makua. Patonki säilyy melko pehmeänä myös leivinliinaan käärittynä tai kangaskassissa. 

Jätä kommentti