Ranskalaiset säilykkeet vierasvarana

Nopeasti ruokaa vieraille

Saitko yllättäen ison nälkäisen seurueen vieraaksesi? Jos olet ranskalainen, niin et hätäänny, vaan kaivat kaapistasi muutaman säilykepurkin ja loihdit niistä gourmet aterian, jota muistellaan pitkään. Meille tilanne on hyvin tuttu, sillä saamme usein yllätysvieraita, jotka ovat tottuneita siihen, että Stefin taloudessa pääsee aina herkuttelemaan.

Ranskalaisten kotien salaisuus ovat lukuisat korkeatasoiset ja pitkään säilyvät säilykkeet, jotka kaivetaan kaapin pohjalta tarpeen tulleen. Tässä blogissa keskitymme siihen mitä kaapissa pitäisi aina olla, jotta yllättävät tilanteet saa hoitoon. Ranskalaiset säilykkeet on havaittu myös toimiviksi, jos haluat yllättää retkiseurueesi luonnossa. Suomen Ladun ulkoilulähettiläs Miikka Kallio julkaisi huikean kuvan Instagram tilillään, jossa hän lämmitti meiltä ostettua La Belle Chaurienne purkkia avotulella Päijäthämeen kauniissa metsämaisemassa. Purkki sisälsi ankkaa ja Sarlandaise perunoita. Voin vain kuvitella miten hyvältä annos on luontoseikkailun lomassa maistunut. 

Yllä oleva kuva: Miikka Kallion Instagram tililtä

 

Mitä elintarvikkeita kaapissa pitää olla aina?

Olen tarkkaillut kohta kymmenen vuotta mitä kaikkea Stef säilöö kaappeihin ja kaava ei ole muuttunut juurikaan vuosien aikana. Hyvin samanlaisen valikoiman olen nähnyt myös monessa muussa ranskalaisessa keittiössä. Tässä lista Stefin säilykekaapista: 

 • Ankan koipia 2 purkkia (La Belle Chaurienne 22,50€)
 • Ankkaa ja Sarlandaise perunoita 2 purkkia (La Belle Chaurienne 20,50€)
 • Terriinejä 4 eri laatua (La Belle Chaurienne 6,50-9,50€)
 • Ankan maksaa 3 purkkia (La Belle Chaurienne 22,50€)
 • Saksanhirvipaloja ja vihanneksia 2 purkkia (La Belle Chaurienne 16,50€)
 • Erilaisia hilloja 4 eri lajiketta (Confit Provence 8,00€-16,50€)
 • Tryffeli kastine 1 purkki (AF 30€)
 • Boudain noir (Philippe Casset 28€)
 • Kotona tehtyä kuivattua pastaa useampi paketti
 • Peruna pyree paketteja
 • Kanadan villiriisiä
Ranskalainen Kyläkauppa myy laajan valikoiman ranskalaisia elintarvikkeita
Ankan maksa on ranskalainen herkku

Pakastimessa lisänä muutama herkku

Lisäksi pakastimesta löytyy aina useampi kahtia leikattu kaupallamme paistettu patonki. Kotona on mahdotonta saada samanlaista kaunista pintaa ja ilmavaa rakennetta kuin ravintolamme uunissa, joten pakastamalla Stef saa aina tuoreen makuista patonkia vieraille. Pakastimessa on aina myös itse valmistettuja täysilihamakkaroita, jotka on nopea sulattaa lämpimässä vedessä vakuumiin pakattuna.

 

Säilykkeiden valmistaminen itse

Ranskassa ja etenkin vuoristossa, josta Stef on kotoisin on hyvin tyypillistä tehdä itse omia säilykkeitä ja purkittaa hilloja. Lihasäilykkeet säilötään Bouilleur nimisellä pienellä tehtaalla eli painekeittämällä. Tällaisen koneen avulla Stef myös valmistaa kaupallemme myyntiin terriinejä, joita asiakkaat jonottavat. Itse valmistettu terriini on herkullista ja ainoa haaste on pitkä valmistusaika. Terriinit säilyvät pitkään, joten ne ovat vierasvara parhaimmillaan. Stef on koko ikänsä metsästänyt ja liikkunut luonnossa, siksi terriineissä on usein riistatuotteita. Ranskasa käytetään eläimistä ruoanvalmistukseen paljon suurempi osa kuin Suomessa. Usein juuri ne parhaat osat jäävät Suomessa käyttämättä. Etenkin terriinien valmistuksessa Stefillä oli alussa vaikeuksia saada juuri oikeita raaka-aineita. 

Itse tehdyt terriinit ranskalaisittain

 

Jos haluat varata Stefin valmistamia terriinejä, niin voit laittaa viestiä info@ranskalainenkauppa.fi osoitteeseen tai soittaa meille numeroon 040 060 2246. Terriinit ja makkarat ovat erittäin suosittuja, joten varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin. 

Jätä kommentti